Truskawkowe Dzień Dobry!

with 1 komentarz

Trochę mnie ostatnio nie było, za co bardzo przepraszam i już nadrabiam.

A dzisiejszym tematem są, a jakże, truskawki.

Te słodkie, pachnące owoce mają swoich wielbicieli ale i zagorzałych przeciwników. Wokół truskawek narosło wiele mitów. A to, że tuczą, a to, że zawierają głównie wodę więc nie tuczą, ale też nie mają składników odżywczych…

truskawki

A prawda jest taka, że jeżeli przygotujesz sobie koktajl z truskawek z cukrem i śmietaną (a zwłaszcza kremówką…), to masz niewielkie szanse na zachowanie linii… A nasze, polskie truskawki, dojrzewające w słońcu mają mnóstwo składników odżywczych:

  • 100 g truskawek zawiera:
  • 0,6 g białka,
  • 6,2 g węglowodanów,
  • 2,2 g błonnika,
  • 160 mg potasu,
  • 23 mg fosforu,
  • 22 mg wapnia,
  • 12 mg magnezu,
  • 2 mg sodu,
  • 0,7 mg żelaza,
  • 0,1 mg cynku,
  • 30 mg witaminy A,
  • 0,02 mg witaminy B1,
  • 0,03 mg witaminy B2,
  • 0,4 mg witaminy B3 (PP),
  • 0,06 mg witaminy B6,
  • 60 mg witaminy C,
  • 0,2 mg witaminy E
  • 20 mg kwasu foliowego.
  • I tylko ok. 30 kcal!!! Oczywiście, jeśli dołożymy cukier, śmietanę i inne wspomagacze, ilość kalorii diametralnie wzrośnie.

Jak widać, truskawki zawierają naprawdę sporo witaminy C, która jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Co to oznacza? Że truskawki odmładzają! Tak, drogie Panie! Truskawki zapobiegają procesom starzenia, obniżają ciśnienie, zwalczają zły cholesterol w naszym organizmie… Ale to nie wszystko. Liczne sole zawarte w tych owocach wspomagają procesy trawienne. Przyspieszają przemianę materii, pomagają w metabolizmie. A pestki, które zjadamy, nie są trawione. „Przelatując” przez jelita zbierają po drodze wszelkie zalegające tam złogi i toksyny. W połączeniu z błonnikiem, zawartym w samych owocach, działają jak szczotka czyszcząca nasze jelita.

Zwróćcie tez uwagę na sporą zawartość żelaza i kwasu foliowego. Jest to szczególnie istotne, zwłaszcza dla kobiet. Truskawki wpływają też na świetny wygląd naszych włosów, paznokci i cery.

Owoce te zawierają tylko 25 IG, więc śmiało mogą je jeść nawet cukrzycy, a także wszyscy na diecie Montignaca.

Ale te fantastyczne owoce działają nie tylko zewnętrznie. Można ich używać także zewnętrznie – jako maseczek. Na cerę działają rozświetlająco i wybielająco (uwaga Panie z piegami – truskawki rozjaśniają piegi, co sprawdziłam osobiście). Działają też bardzo odżywczo i ściągająco.

Moim ulubionym sposobem jedzenia truskawek jest… jedzenie truskawek. Bez żadnych dodatków. Po prostu – jako czystej i świeżej przekąski. Jeśli mam więcej owoców, robię z nich koktajl z kefirem i odrobiną miodu (lub bez, bo ja wolę kwaśne smaki). Taki truskawkowy kefir wypijam na kolację i w upalną noc od razu lepiej mi się śpi. Uwielbiam też dodawać truskawki do naleśników, na zimę robię dżemy truskawkowe, a do kąpieli przygotowuję sobie maseczkę z truskawek.

A ty? Jak lubisz truskawki? Masz jakieś ulubione danie, albo najlepszą na świecie maseczkę?

 

Follow Magdalena:

Będzie mi bardzo miło, jeśli wyrazisz swoje zdanie na ten temat w komentarzu poniżej.