Anemia – możliwa przyczyna Twojego przemęczenia

with Brak komentarzy

Jest zima – nasze organizmy zmęczone po całym witalnym lecie mają ochotę odpocząć. Ale stan totalnego przemęczenia wcale nie musi wiązać się z porą roku. Jego przyczyną może być anemia.

Jak często badasz poziom żelaza i hemoglobiny we krwi? Czy wiesz, że jesteś w grupie ryzyka zachorowań na niedokrwistość?

Anemia powstaje kiedy we krwi obniża się poziom hemoglobiny, czyli substancji białkowej, której cząsteczki transportują tlen, lub gdy spada liczba czerwonych krwinek. Wówczas zaopatrzenie tkanek w tlen drastycznie się obniża. Powstająca w ten sposób niedokrwistość może mieć przebieg łagodny, objawiając się zmęczeniem i ogólnym osłabieniem, lub ostry, gdy symptomy wyczerpania są wyraźne i towarzyszy im bladość skóry, palpitacje, duszność, zawroty głowy, obrzęki stóp i bóle w nogach.

Najczęstszą przyczyną anemii, która występuje przede wszystkim wśród dorastających dziewcząt i kobiet w okresie rozrodczym, jest niedobór żelaza. Grupą w znacznym stopniu zagrożoną tą chorobą są niemowlęta, ponieważ w ich opartej na mleku diecie, mało jest tego składnika mineralnego.

Bezpośrednią przyczyną anemii jest zazwyczaj nieodpowiednia dieta, w której za mało jest czerwonego mięsa i podrobów lub zielonych, strączkowych warzyw u wegetarian. Najbogatszym źródłem żelaza jest wątroba, jednak kobiety ciężarne powinny jej unikać. Ponieważ jednak żelazo nie jest łatwo przyswajalne, jego niedobór może występować nawet wówczas, gdy pożywienie obfituje w ten składnik. Wchłanianie żelaza hamuje tanina zawarta w czarnej herbacie, a ułatwia – witamina C zawarta w tym samym posiłku co produkt bogaty w żelazo. Pamiętajmy więc o prawidłowym komponowaniu porcji.

Ale zła dieta to nie jedyna przyczyna występowania tej choroby. Również utrata krwi w wyniku np. zbyt obfitych miesiączek, albo krwotoków wewnętrznych (rak, wrzody żołądka) może prowadzić do niedoborów żelaza we krwi. Anemia hemolityczna występuje wtedy, gdy krwinki czerwone (erytrocyty) ulegają rozpadowi szybciej, niż mogą być odtworzone. Jest to tzw. anemia sierpowata. Przyczyną anemii może też być białaczka, w przebiegu której dochodzi do zaburzeń w wytwarzaniu czerwonych krwinek.

Z anemią złośliwą mamy natomiast do czynienia gdy upośledzone jest wchłanianie witaminy B12. Niedokrwistość spowodowana brakiem kwasu foliowego lub witaminy B12 jest zdecydowanie rzadsza niż ta spowodowana brakiem żelaza, jednak najbardziej na nią narażeni są weganie – witamina B12 nie występuje w żywności pochodzenia roślinnego. Kobiety w ciąży z kolei są zagrożone niedoborem kwasu foliowego.

Niezależnie od stwierdzonego rodzaju anemii, leczenie może odbywać się tylko pod kierunkiem lekarza (rodzinnego, dietetyka, ginekologa lub onkologa).

?Foods that harm, foods that heal? RsDAssociacion Limitet 1996

Ja wiem, że jak się zajmujesz domem, dziećmi i w ogóle wszystkim, to na własne badania nie masz czasu. Na pewno jesteś w stanie podać mi kilkadziesiąt powodów, dla których nie zrobisz badań. Zastanów się jednak, czy warto? 

 

Follow Magdalena:

Będzie mi bardzo miło, jeśli wyrazisz swoje zdanie na ten temat w komentarzu poniżej.